Dershaneye gitmeden sınav kazanılır mı?
- Kezban MERCANLI
- 1 Eyl 2020
- 3 dakikada okunur
Dershaneye gitmeden sınav tabi ki de kazanılır. Dershaneye gitsen de sınav kazanılır. Öyle de kazanılır böyle de kazanılır. Sen istersen her türlü kazanılır. Unutma dershane sana kazandırmaz, sen dershaneye kazandırırsın. Sınava ne kadar çalışırsan o kadar puan alırsın. Atalarımız çok doğru söylemiş ne kadar ekmek o kadar köfte. Hatta bazen ders çalışma sürelerini azalttığı için dershane sana zarar bile verebilir.
Her sene haberlere çıkmıyor mu bilmem nerenin köyünden çoban Türkiye birincisi. Urfa'da Oxford varmış haberleri falan. Sor Google’a sana göstersin. Onlar kazandı da sen neden kazanamayasın? Her sene ilk 10’a girenlerin neredeyse yarısı dershaneye gitmeden o noktaya gelmiş insanlar. Şimdi de “ ama hocam onlar zeki benim kafam basmıyor” dedin. Tüm yapılmış araştırmalar başarı için gerekli faktörleri şu şekilde sıralıyor.
1.Gayret
2.İsteklilik
3.Stratejik çalışma
4.Zeka
İşte gördünüz azmin ve stratejinin daha arkasında geliyor zeka. Dershaneye gitmeden kazanan o insanlar sadece zeki değillerdi. Gayretliydiler, istekliydiler ve verimli ders çalıştılar.
Düzenli çalıştığın sürece sen de Türkiye birincisi olabilirsin. "Hadi canım abartma" diyorsun belki ama başaranlar ne yaptılar sence. Sen yeter ki inan. Çevrene bir bak annen baban teyzen amcan komşun sabah kaçta kalkıyorlar? Akşam kaçta işten geliyorlar? En iyi ihtimalde sabah 8 akşam 5 çalışan bir memursan sabah 7'de uyanırsın akşam 6 gibi evine gelirsin. Ben de senden tam olarak bu saatler arasında işe gidiyormuş gibi ders çalışmanı istiyorum. Düzenli bir ders çalışma programıyla sadece 6 ay gibi bir sürede bile sınavı rahatlıkla kazanabilirsin. Dershane sana 500 saatlik bir program uygulayacak. Daha 1 soru çözmeden 1 konu okumadan 1 dakika ders çalışmadan 500 saatin gitti bile. Ders çalışmayı bilen insana dershane zarar bile veriyor aslında. Sen o 500 saati kendin ders çalışmaya harcasan neleri başarabileceğine kendin bile inanamazsın. Derece yapan öğrencilerimin büyük bir kısmı dershaneye gitmeyi sonlara doğru bıraktılar. Ve hepsi aynı şeyi söylüyorlardı “ben evde hocanın anlattığından daha hızlı ve daha verimli çalışabiliyorum neden vaktimi boşa harcayayım ki”.
Videolar izlerken birçok dikkat çekici başlık gördün. Türkiye birincisi yaptıran program, ilk 100'e girdiren program falan filan. Düzenli ve programlı çalışmak tabi ki önemli. Ama kişisel tecrübeme dayanarak söylüyorum ki son 6 ay içerisinde kim kaç saat ders çalıştıysa onunla orantılı bir puan alıyor. 1000 saat çalışan ve hayatı boyunca düzenli çalışmış adam Türkiye birincisi oluyor. 1000 saat çalışmış ve geçmişi çok düzenli olmayan adam ilk 100'e giriyor. 500 saat çalışan adam ilk 1000'e giriyor. Hep benzer sonuçlar. Çalışmadan derece yaptı veya çok çalıştı ama bir türlü yapamadı söylemleri boş.
Peki nasıl bir program uyguluyoruz? Bu programı mezuna kalmış ve tüm zamanı kendi elinde olan öğrenciler için veriyorum. Sabah 7'de uyanıyoruz. Yarım saat hızlı bir kahvaltı yapıyoruz. 7 buçukta tam 1 saat olacak şekilde ilk oturumumuzu gerçekleştiriyoruz. Sonrasında 1 saat ders 10 dakika mola şeklinde 4 oturum gerçekleştirdikten sonra -ki saat 12 olmuş oluyor- ara veriyoruz. Şu ana kadar net 4 saat ders çalıştın. Saat 2'ye kadar ara verebilirsin. İster film izle ister yemek ye ister dışarı çık dolaş. Uykuya düşkünsen uyu ama tek bir şartla. Saat 2'de tekrar dersin başına oturacaksın. Saat 2'de derse oturup 1 saat ders 10 dakika mola şeklinde 4 oturum daha gerçekleştirdikten sonra saat 6 buçuk oluyor ve sabahtan beri tamı tamına 8 saat ders çalışmış oluyorsun. Bu sayı o kadar yeterli bir sayı ki. Daha fazlasına gerçekten gerek yok ama daha azı kurtarmaz. 😊
Saat 6 buçuk oldu önünde daha bir sürü zaman var şimdi ne yapacaksın peki? Canın ne isterse. İster gez dolaş ister sinemaya git ister evde film izle ister arkadaşlarınla buluş ben hiç ders çalışmıyorum de, sana kalmış. Sınavı kazanınca hiç çalışmadan kazandı desinler 😊.
Hatta ve hatta akşamları aklına takılan bazı konulara bazı sorulara sen kendi isteğinle bakacaksın. Bir nevi keyfine ders çalışacaksın hem de zorunda olmadan. Bunun keyfi başkadır emin ol. Belki canın tatile çıkmak isteyecek. 1 hafta akşamları fazladan ders çalışarak 2-3 gününü boşaltabilirsin böylelikle kendine küçük tatiller bile oluşturabilirsin ama günlük ortalama 8 saatten vazgeçmeyeceksin. 6 ayda toplam 1000 saat aktif ve verimli çalışma sürelerine ulaş ve istediğin fakültenin kapısı önünde açılsın. Dediğim gibi aşağıda örnek bir çalışma programı mevcut. Sağlıkla kal. Başarıyla kal, hoşça kal.
Comentarios