top of page

Doğru Bildiğin Faydasız Çalışma Teknikleri


Merhaba, önceki videomda en etkili öğrenme tekniklerinden bahsettim. Şimdi ise ders çalışırken daha az fayda sağlayan yöntemleri size anlatacağım. Bu videoda şimdiye kadar neleri yanlış yaptığını fark edeceksin. Ayrıca herkesin öve öve bitiremediği bazı tekniklerin de bilimsel olarak faydasız olduğunu görünce çok şaşıracağına eminim. Amerika’da 400 farklı çalışmanın sonuçlarını videomda sizler için özetledim. Makaleyi okumak isteyenler için aşağı linki bırakıyorum. Şimdi neleri yanlış yaptığına beraber bakalım mı.

1.Özetleme (Fayda Düzeyi = Düşük)

Özetleme tekniği, her konuyu çalıştıktan sonra konunun özetini çıkarmak olarak tanımlanıyor. Belirtmek isterim ki öğretmenin derste anlattığı şeyleri birebir yazmak özetleme veya not almak değildir. Yapılan çalışmalar sonucunda özetleme ve not almanın, yazılı sınavlara hazırlanmak için yararlı, ancak bizim ülkemizde uygulanan çoktan seçmeli soruların bulunduğu sınav türleri için çok faydalı olmadığı gözlenmiştir. Eğer özetleme yönteminde ustalaşmadıysan, yani 1 saatlik dersin özetini 5-10 dakika içerisinde çıkaramıyorsan, bu yöntemi kesinlikle önermem. Çok uzun zamanlar harcayarak bilginin kalıcılık seviyelerinde sadece %10 gibi bir artış sağlayabildiği gösterilmiştir. Ancak yine de az sonra sayacağım diğer yöntemler arasında özetleme yönteminin bir miktar daha faydalı olduğu bulunmuştur.

2.Altını çizme (Fayda Düzeyi = düşük)

Birçok öğrencinin favori tekniğidir altını çizerek çalışmak. Benimde öğretim hayatım boyunca en çok uyguladığım teknikti. Çünkü basitti, düşünme gerektirmiyordu ve hızlıca okuyarak geçiyordun. Ancak kendi kendine uyguladığın zaman çok iyi bildiğin bir konuyu çalışsan bile neredeyse bu teknik etkisizdir. Kendi kendine çalışan öğrencilerime bu tekniği uygulamalarını kesinlikle önermiyorum. Yalnız, zaman kaybına neden olmadığı için uygulamanın da bir zararı bulunmadığından nötr olarak tanımlayabiliriz. Yani uygulayabilirsin ancak sana fayda sağlayacağı beklentisine girme lütfen.

3.Anımsatıcı anahtar kelime (Fayda Düzeyi = düşük)

Anımsatıcı kelimeler ve cümleler oluşturmak ve bunları kodlamak bu tekniğin temelini oluşturmaktadır. Bu teknik yabancı dil öğreniminde faydalıdır. Kısa süreli hafıza gerektiren işler için kullanılabilir ve hatta 1 hafta sonra gireceğin bir sınav için bu yöntemi tercih edebilirsin ancak uzun dönem öğrenme üzerine faydasız olduğu gibi bazı çalışmalarda öğrenme üzerine negatif etki bile göstereceği düşünülmektedir. Yani uzun soluklu bir sınava girdiğinde sınav anında “anahtar kelimeni” hatırlayıp ne için kullanıldığını unutma ihtimalin yüksek.

4.Yazıyı, hayal ederek görselleştirme (Fayda Düzeyi = düşük)

Bu teknik, bir yazıyı okurken veya dinlerken onu hayal ederek görsel hale getirme ve böylece akılda tutma olarak düşünebilirsin. Aynen anımsatıcı kelimeler tekniğinde olduğu gibi bu teknikle de kısa vadeli öğrenme sağlanabilirken uzun dönem öğrenme üzerine etkisi bulunamamıştır. Sınav maratonu uzun bir süreç olduğundan ve konular da uzun metinlerden oluştuğundan bu yöntem bizim sınav sistemimize çok uygun bir yöntem değildir. Çalışma sürelerini artıran ve odaklanmayı bozan bu yöntem ile ne yazık ki başarıya ulaşma ihtimalin bulunmamakta.

3. ve 4. maddelerde bahsettiğim teknikler zihin sarayı tekniğinin temelini oluşturmaktadır. Zihin sarayı tekniği kısa süreli hafıza için iyi bir yöntemdir. Eğer hafıza olimpiyatlarına hazırlanıyorsan ya da 1 hafta sonra bir sınava gireceksen kullanabilirsin ancak uzun soluklu sınavlarda pek önermiyorum. Zihin sarayı tekniği son zamanlarda oldukça popüler olduğundan bunun üstüne ayrıca bir video çekmeyi planlamaktayım.


5.Tekrar okuma (Fayda Düzeyi = düşük)

Uygulayabileceğin en yanlış tekniklerden bir tanesi tekrar okuma tekniğidir. Şimdi bana diyorsun ki "nasıl yani?". "Tekrar okumak yanlış mı?". "Öğretmenlerimiz bizlere hep tekrar edin demediler mi?". Evet dediler. Ama o tekrar bu tekrar değil. Anlatmak istediğim şu. Neden daha yeni okuduğun bir konuyu tekrar tekrar okuyorsun? Unutmaktan korkuyorsun. Tekrar tekrar okuduğun metinlerin akılda kalıcılık üzerine en ufak bir etkisi bulunamamıştır ve hatta çalışma sürelerini iki katına kadar çıkarmaktadır. Yapman gereken hemen başka bir konuya geçmek aradan bir süre geçtikten sonra tekrar okumak. Tüm teknikler içerisinde en çok zaman harcayacağın ve sana hiçbir faydası olmayacak yöntem kesinlikle bu yöntemdir.


Neleri yanlış neleri doğru yaptığını gördün. Şimdi, hem kendine hem de bana şu soruyu soruyorsun. “Peki hocam o zaman nasıl çalışmalıyım? Bunun cevabını sadece 1 videoda elde etmen çok zor. Yine söylüyorum seni senden daha iyi tanıyan kimse yok. Kimse sana “şöyle çalışırsan kesinlikle başarılı olursun” diyemez. Her videomdan elde ettiğin bilgiler ile kendini adım adım geliştirerek kendin için doğru olan yönteme ulaşabilirsin. Sağlıkla kalın, başarıyla kalın.

Comments


bottom of page