En Etkili 5 Öğrenme Yöntemi
- Kezban MERCANLI
- 16 Ağu 2020
- 3 dakikada okunur
5 farklı üniversitede yapılmış 400'den fazla çalışmayı inceleyen bilimsel makale:
Merhaba, şimdi sana en etkili öğrenme yöntemlerinden bahsedeceğim. Beynimiz bir bilgisayar olsaydı eğer, bir USB kullanarak tüm bilgileri kısa sürede yüklerdik. Ancak günümüzde bu teknoloji ne yazık ki mevcut değil. Ders çalıştığın süreler içerisinde, aklında kalan bilgi sayısını artırma yöntemleri mevcut ve bu teknikler seninle aynı süre ders çalışan rakiplerine göre seni bir adım ileri taşıyacak. Hatta belki de senden 2 kat daha fazla ders çalışmış kişilerle aynı bilgi seviyesini yakalayabileceksin. Sen de muhtemelen bu tekniklerden en az birini veya birkaçını bir arada kullanmaktasın. Şimdi, neleri doğru neleri yanlış yaptığına hadi birlikte bakalım.
1. Ayrıntılı Sorgulama (Fayda Düzeyi = Orta)
Bu yöntemde temel olarak, ders çalışırken birkaç paragraf okuduktan sonra kendine “neden?” sorusunu yöneltmelisin. Konu hakkında kendi kendine vereceğin cevaplar daha fazla aklında kalacaktır. Bu yöntem oldukça kullanışlı bir yöntemdir, çünkü basittir yani evde tek başına ders çalışırken uygulayabilirsin. Ayrıca bu teknik zaman tasarrufu açısından mükemmele yakındır. Yaklaşık 30 dakikada çalışacağın bir derste ekstradan 5 dakika gibi kısa bir süre ekleyerek aklında kalacak bilgi sayısını 2 katına kadar artırabilirsin. Ancak, en büyük dezavantajı ise kendiniz için iyi sorular oluşturmanızı sağlayacak kadar bilgi seviyesi gerektirir. Bu nedenle bu yöntem, çalışılan konuda deneyimi olanlar için daha etkilidir. İyi bildiğini düşündüğün konuların tekrarında kullanmanı özellikle tavsiye ederim.
2. Kendi Kendine Açıklama (Fayda Düzeyi = Orta)
Ayrıntılı sorgulama ile iç içe bulunan bu teknikte ufak farklılıklar ile daha az bildiğin soyut konularda başarı oranını artırabilirsin. Örneğin bir matematik problemi çözdükten sonra, nasıl çözdüğünü veya anladığını kendine açıklaman gerekmektedir. Özellikle Soyut öğrenme için yararlı bir tekniktir. Aynen ayrıntılı sorgulama tekniğinde olduğu gibi tek başına uygulanabilen basit bir yöntemdir. Akılda kalan bilgi oranlarını 3 kata kadar artırabilmesine rağmen, kendi kendine açıklama yöntemi bir konuya çalışma süresini iki katına çıkarmaktadır. Zaman bizim için çok önemli olduğundan anlamakta zorlandığın matematik ve fizik gibi soyut düşünme gerektiren dersleri çalışırken kullanman, bu derslerden alabileceğin faydayı maksimuma çıkaracaktır.
3. Serpiştirme Yöntemi (Fayda Düzeyi = Orta)
Aslında bu yöntem istemeden de olsa çoğu zaman kullandığın bir yöntem. Türkçe çalışırken “canım sıkıldı hadi bir de matematik çalışayım dediğinde” bu yöntemi uygulamış oluyorsun aslında. Yeni bir konuyu öğrenme süreci içerisinde aralara eski öğrendiğin konu tekrarlarını serpiştirmen bu tekniğin temelini oluşturmaktadır. Uzun süreli öğrenme için etkili sayılabilecek bir tekniktir. Eğer belirli bir program oluşturduysan ve sana faydası olduğunu düşünüyorsan uygulayabilirsin. Ancak kendine yeni bir program oluşturuyorsan uygulayabileceğin daha verimli teknikler mevcut.
Şimdi gelelim en etkili öğrenme tekniklerine. Kişisel tecrübeme dayanarak söylüyorum ki sınavlarda başarılı olmuş istisnasız her öğrenci bu yöntemleri uygulamıştır.
4. Dağıtılmış uygulama (Fayda Düzeyi = Yüksek)
“Çok çalışmadım, düzenli çalıştım” diyen Türkiye birincilerini sen de duydun ve dedin ki “hadi canım sen de, nasıl çok çalışmadan Türkiye birincisi oldun”. Ama yapılan araştırmalar gösteriyor ki birinciler doğru olanı söylüyor. Dağıtılmış uygulama tekniğinde kabaca sınava kadar kalan sürenin yaklaşık %10-20’lik kısmında bilgileri tekrar etmek gerekiyor ve her tekrarda bilginin kalıcılık seviyesi artıyor. Yani sınava 10 ayın var ise her ay, sınava 1 haftan var ise her 15 saatte bir tüm konuları tekrar etmen gerekiyor. 15 saatte tüm konuları tekrar edemeyeceğine göre son ana kalmak yapabileceğin en kötü şey. Ancak yine de sınava 3 ayı kalmış, tüm zamanı kendisine ait bir kişinin sınavda çok yüksek puanlar alabileceğini bize göstermektedir. Bu teknik zaman açısından çok tasarruflu görünmese de kesin başarıyı getiren ve tüm öğrenme stratejileri arasında kesinlikle en etkili yöntemdir.
5. Test Çözme (Fayda Düzeyi = Yüksek)
Eğitimin gerekli bir kötülüğüdür bilgiyi test etmek. Özellikle bizim eğitim sistemimizde her eğitim döngüsünün sonunda bilgi bir şekilde test edilmektedir. LGS, YKS, KPSS, doktor olduysanız TUS, avukat olduysanız hakimlik ve savcılık sınavı diye uzar gider bu liste. Bu nedenle senin de kendini sürekli olarak test etmen gerekmektedir. Her çalıştığın konudan sonra test çözerek konunun akılda kalıcılığını 2 katına çıkarabilirsin.
Şimdi etkili öğrenme tekniklerini biliyorsun. Bunlardan sadece bir tanesini değil birkaç tanesini birleştirerek bilginin kalıcılığını artırabilirsin. Seni senden daha iyi tanıyan başka birisi olmadığına göre hangilerinin sana uygun olduğunu senden daha iyi kimse bilemez. Sağlıkla Kalın, başarıyla kalın.
コメント