top of page

TYT Matematik Nasıl Çalışılır?



İnternette izlemediğin matematik videosu kalmadı. Sürekli matematik çalışıyorsun ama bir türlü olmuyor. Çünkü bugüne kadar yanlış çalıştın. Bugüne kadar neden matematikte başarılı olamadığının veya bundan sonra neleri değiştirmen gerektiğinin cevabını burada bulacaksın. Örnek çalışma programını aşağı bırakıyorum.


İngilizlerin bir deyimi vardır. Savaş veya sıvış. Sen bugüne kadar matematik karşısında sıvışmayı seçtin. İşte bu yüzden başarılı olamadın. Çözemediğin sorunun videosunu izlemek ve özel ders alarak tüm konuları tekrar tekrar dinlemek aslında bu kaçışın bir parçası. Matematik sorusu senin rakibin. Onunla savaşman ve sonuna kadar mücadele etmen gerekir. Aslında zorlandığın dersin üstüne gitmen gerektiğini benimseyemedin belki de.




Matematiğe özel soru çözememe döngüsü adını verdiğim bir döngünün içerisinde olman muhtemel. Peki nedir bu döngü? Hemen anlatayım. Karşına bir matematik sorusu geliyor. Ve sen bu soruyu çözemiyorsun. Çözümüne bakıyorsun, anladığını düşünüyorsun ve tekrar yeni bir soruda aynı döngüyü yaşıyorsun. Bu döngüyü bir noktada kırman lazım. Bunun için 2 seçeneğin mevcut. Birinci seçeneğin soru çözmeyi bırakacaksın – ki bunu hiç tavsiye etmiyorum-. İkinci seçeneğin ise soruyu çözebilir hale geleceksin. Buraya zaten soruyu çözebilir hale gelmek için geldiğini biliyorum ancak sorunu tespit etmezsen çözüme ulaşamazsın o yüzden bunları anlatmam gerekliydi.



Şimdi gelelim çözüme. Burayı adım adım işleyeceğiz. Öncelikle kendin için TYT matematiğe ayırmak için 3 gün süre ver. Günde 8 saatten toplamda 24 saat boyunca matematik senin her şeyin olacak. Her konuya maksimum 1 saat ayıracak şekilde konuyu ve formülleri oku özümse anlamaya çalış. Konu anlatımı içerisinde mevcut olan çözümlü soruları çöz. Ardından konu sonunda bulunan testi çöz. 1 gün içerisinde mutlaka 8 konu bitmiş olsun. Bunu yaparak 3 gün içerisinde bir matematik kitabı bitirmiş olacaksın ve tüm konular hakkında az veya çok bir bilgin olmuş olacak. Ama bu süre boyunca kendini matematik çözememe döngüsü içerisinde hissedeceğinden eminim. Ama merak etme bunu aşacaksın.



İkinci aşamaya geçmeden, araya 1 hafta süre koyarak başka derslerle ilgilenebilirsin. 1 hafta sonunda tekrar 4 günlük bir periyot başlatacaksın. Bu sefer günde 6 konu bitirecek şekilde. Konuyu ve formülleri çalış. Ardından konu testi çöz. İşte tam bu noktada döngüyü yıkmak için çabalayacaksın. Yeni bir soruyla karşılaşacaksın ve soruyu çözemeyeceksin. Şimdi sorunun çözümüne bakmak yerine geriye dönerek konu anlatımına bakabilirsin. Daha önceden sorulmuş benzer çözümlü soruları inceleyebilirsin veya videosunu izlediğin bir hoca benzer bir soru çözmüş olabilir, bir şekilde bu soru tipinin nasıl çözüldüğünü öğrenip o soruyu eline kalem alarak kendin çözmelisin. Yine olmadı çözümüne baktığın sorunun çözümünü kapatarak soruyu tekrar kendin çözmelisin. Soruyu çözdükten sonra ise sanki yanında soruyu çözemeyen başka birisi varmış gibi nasıl çözdüğünü anlatmalısın.


Diyelim ki bu sürecin sonunda soruyu hiçbir türlü çözemedin veya anlayamadın. O zaman soruyu birilerine mutlaka çözdürmelisin. Ya bir arkadaşına, ya bir öğretmenine ya da bir abine veya ablana. Kim olduğu hiç fark etmez o soru bir şekilde çözülecek. Bu şekilde yaparak tüm konuları bir defa daha bitirmiş olacaksın. Bu sefer birçok soru tipine hakim olmuş olacaksın. Bu periyotları birer hafta ara vererek 4 defa tamamladığın takdirde sıfırdan başlamış bile olsan kayda değer bir ilerleme sağlamış olacaksın.


Matematik öğrenme eğrisi diğer derslere göre daha yatay bir seyir izlemektedir. Bu yüzden çok kısa sürelerde matematiği fullemek gibi bir hayale kapılmamalısın.



4 tekrardan sonra eğer Testlerde %50- %60 gibi bir doğru sayısına sahipsen, artık konu eksiği olmayan vasat bir öğrencisin demektir. İşte tam olmak istediğin noktadasın. Artık soru eksiğini kapatmalısın. Şimdi tekrar birinci döngüye dönerek baştan başlayacaksın ama çok büyük bir farkla. Önce direkt test çözüp %80’in altında başarı gösterdiğin derslerde konuya bakacaksın. Çözemediğin soruları da “savaşarak” çözdükten sonra tekrar 1 konu testi daha çözeceksin. BU şekilde günde 6 konu bitirerek 4 günde tüm matematiği 1 tur daha atacaksın. Böylelikle eksik olduğun konulardan daha çok, güçlü olduğun konulardan daha az soru çözerek eksiklerini tamamlayacaksın. Her döngüde başarı oranını giderek artırarak hedefini %90 olarak belirleyeceksin ve bu döngüleri %90 başarı hedefi ile tamamlayacaksın. %90 herkes için derece ölçütüdür. Hayatın boyunca gireceğin herhangi bir sınavda %90 doğru oranını yakalayabilirsen mutlaka derece yaparsın.


Şimdi neler yapman gerektiğini biliyorsun. Bu süreç çok uzun olacak. Sakın ola 1-2 günde matematikte başarılı olabileceğin gibi bir düşünceye sahip olma. Önünde uzun ve zorlu bir süreç var ama imkansız değil. Kimse senden daha zeki değil. Matematikte full yapanların senden hiçbir farkı yok. O yüzden bıkmadan usanmadan çalışmalısın. Sağlıkla kal, başarıyla kal, hoşça kal.


 
 
 

Comments


bottom of page